DOĞAL SÜT
• Sütün pastörizasyonu ve süte yüksek ısı (UHT) uygulanması bazı hastalık yapan bakterileri ortadan kaldırırken faydalı bakterileri de (probiyotikleri) yoketmektedir.• Homojenize edilmiş ( kutulanmış) sütler ise çok daha büyük bir sorundur. Çünkü homojenizasyon sırasında sütün her bir 2.5 cm² sine 1 ton civarında bir basınç uygulanmakta ve süt proteinlerinin moleküler yapısı büyük ölçüde değişmektedir.
• Molekül yapısı değişmiş proteinler bağışıklık sistemini aşırı uyararak özellikle çocukların ileriki yaşamında, Tip 1 diabet, astım ve mültiple skleroz gibi otoimmün (kendi dokularını tahrip edici) hastalıklara yol açmaktadırlar.
• Kaymak bağlamayan, ekşimeyen ya da kesilmeyen süt ya da yoğurt doğal değildir
• Doğada sadece doğal sütte, yüksek oranda bulunan laktoz vücuda enerji sağlar. Ayrıca vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanması da laktoz sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle özellikle bebeklerin kemik ve diş oluşumunun sağlıklı gerçekleşmesi için mutlaka doğal süt içmeleri gerekmektedir.
• Doğal sütte bulunan yağ, laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumu için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar. Genel kanaatin aksine sütte sanıldığı gibi yüksek düzeyde kolesterol yoktur. 100 mililitre sütün içerdiği kolesterol miktarı sadece 12 gramdır.
• Doğal süt proteini, hücre ve dokuların oluşmasında önemli rol oynayarak büyüme ve gelişmeyi sağlar. Saç ve tırnakların oluşması ile kasların hareket etmesine yardımcı olur. Vücutta ödem oluşturan sıvıların toplanmasını engeller.
• Doğal sütte yüksek miktarda bulunan A, B2, B6 ve B12 vitaminleri zeka gelişimi ile deri ve göz sağlığının korunması için iyi bir kaynaktır. Ayrıca vitaminler büyüme ve gelişmede yardımcı rol oynarlar.
• Doğal sütün içerdiği mineral maddelerden en önemli ve yüksek miktarda bulunanı kalsiyumdur. Bu mineral özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük etkendir. 25–30 yaşlarına kadar alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasını sağlamaktadır. İleriki yaşlarda kemik yoğunluğu artmamakta, ancak kalsiyum alımına düzenli olarak devam edildiğinde kemik yoğunluğundaki azalma yavaşlatılabilmektedir. Bu sebeple kalsiyum alımı tüm yaşam boyunca kemik sağlığı için gereklidir.
Yapılan son araştırmalar, Türk halkında süt tüketiminin su, çay ve gazlı içeceklerden sonra dördüncü sırayı aldığını gösteriyor. Türkiye’de süt tüketiminin diğer ülkelere göre oldukça geride olduğu görülüyor.Kişi başına süt tüketimi İtalya’da 63 lt, İngiltere’de 100 lt, Finlandiya’da 139 lt iken Türkiye’de 24 litre.
Yaşam Boyu Tüketilmesi Gereken Süt Miktarı
Çocukluk döneminde;
1–3 yaş arası 2,5 su bardağı (500 ml)
4–6 yaş arası 2 su bardağı (400 ml)
7–15 yaş arası 2 su bardağı (400 ml)
15 yaş ve üstü 2 su bardağı (400 ml)
Yaşlılık döneminde;
45–65 yaş arası 1,5–2 su bardağı (350–400 ml) 65 yaş ve üstü 2,5 su bardağı (500 ml)